5.1 Innledning og overordnet konklusjon
582/2024

5.1 Innledning og overordnet konklusjon

Etter gjennomgangen av kildene ovenfor, skal jeg sammenfatte mine synspunkter rundt overføringselementet betydning for vurderingen av om et eiendomsinngrep utløser ekspropriasjonsvernet etter «avgi»-vilkåret i Grunnloven § 105. Rettskildene er ikke entydige, men når de sees i lys av hensynene de bygger på vil jeg argumentere for følgende utgangspunkter.

For at et eiendomsinngrep skal utløse retten til full erstatning i Grunnloven § 105, må inngrepet innebære at rettighetshaver må «avgi» sin eiendom. Ut fra høyesterettspraksis – særlig Rt. 1918 s. 403 (konsesjonslov), Rt. 1970 s. 67 (strandlov) og Rt. 1987 s. 80 (Rønnåsmyra II) – sett i lys av bestemmelsens formål, må dette tolkes slik at inngrepet må innebære en «overføring av rådighet». Denne regelen passer godt når den skal anvendes på ytterpunktene i glideskalaperspektivet, eksempelvis formelle ekspropriasjoner på den ene siden og naturfredninger på den andre siden. Den passer ikke like godt på inngrepene som har elementer av begge sider. For å nyansere dette, vil jeg anføre tre prinsipielle synspunkter tilknyttet overføringselementets betydning.

For det første vil jeg anføre at den sentrale vurderingen for spørsmålet om et eiendomsinngrep omfattes av «avgi» er en vurdering av overføringselementet, altså en vurdering av om inngrepet innebærer en rådighetsoverføring, eller om rådigheten bare i større eller mindre grad fryses fast. For det andre må både formalitetene og realitetene tas i betraktning når overføringselementet skal vurderes. For det tredje viser rettspraksis og juridisk teori at vurderingen av overføringselementet må nyanseres i lys av glideskalaperspektivet, og i noen situasjoner kan inngrepet verken sies å være en rådighetsoverføring eller bare innebære at rådigheten i større eller mindre grad fryses fast. Et sentralt spørsmål som kan spørres i de situasjonene er i hvilken grad inngrepet innebærer en overføring av rådighet.

I det neste punktet skal jeg redegjøre for hvordan overføringselementet bør vurderes på bakgrunn av rettspraksis. Deretter skal jeg skissere et forslag til en løsningsmodell, som både tar i betraktning ytterpunktene og mellomsituasjonene, i punkt 5.3. Til slutt skal jeg komme med noen avsluttende bemerkninger og noen ord om veien videre i punkt 5.4.