4.3 Hvem som kan delta på auksjonen – prekvalifiseringsregler
581/2024

4.3 Hvem som kan delta på auksjonen – prekvalifiseringsregler

4.3.1 Kravene for å få delta på auksjonen

Prekvalifiseringskrav gir forvaltningen mulighet til å sikre en viss styring av hvem som får tilgang til næringen, men kravene må ligge innenfor det forvaltningsrettslige skranker tillater – prekvalifiseringskravene fungerer som terskelkriterier.(1) Se avhandlingens kapittel 2.2.2. Auksjonsregelverket stiller ingen krav til faglig og teknisk kompetanse for deltakelse i auksjonen, og heller ikke krav om at aktørene for eksempel oppfyller bestemte krav til helse, miljø og sikkerhet. Slike krav fører forvaltningen i stedet kontroll med gjennom forskrift 17. juni 2008 nr. 822 om drift av akvakulturanlegg (akvakulturdriftsforskriften).

Prekvalifiseringskravene i auksjonsforskriften synes i første rekke å være satt av hensyn til gjennomføringen av selve auksjonen. Et sentralt formål bak auksjonens prekvalifiseringsregler er å holde aktører uten betalingsevne og useriøse aktører utenfor, hvilket er viktig for å sikre en vellykket auksjonsgjennomføring.

Forskriften stiller krav til at søkerne registrerer seg som budgivere, og at de laster opp en aksept av auksjonsreglene senest tre uker før auksjonens start, jf. auksjonsforskriften § 10 første ledd første punktum. Kravet til opplastet aksept av auksjonsreglementet står på egne ben, mens godkjent registrering stiller fire krav til de som ønsker å delta: (1) Krav til hvem som kan registrere seg, (2) krav om å sende inn registreringsskjema, (3) krav til deres finansielle situasjon og egenerklæring, og (4) krav om å stille bankgaranti.

Registreringsskjemaet, egenerklæringen om finansiell situasjon og bankgarantien – registreringsdokumentene – må leveres innen en fastsatt frist før auksjonen. Leveringen skjer ved elektronisk registrering på Fiskeridirektoratets nettside, det er den eneste mulige registreringsmåten, jf. auksjonsforskriften §§ 11 tredje ledd og 13 fjerde ledd. I tillegg til at bankgarantien må lastes opp elektronisk sammen med de andre registreringsdokumentene innen en nærmere frist, er det et krav om at original versjon av bankgarantien sendes med rekommandert brev til Fiskeridirektoratet innen en egen frist. Eventuelt er det mulig å levere den ved oppmøte hos Fiskeridirektoratet, jf. auksjonsforskriften § 13 fjerde og sjette ledd. Endelig må aksepten av auksjonsregelverket være lastet opp senest tre uker før auksjonen starter, jf. auksjonsforskriften § 18 andre ledd.

4.3.2 Kravet til opplastet aksept av auksjonsreglene

De som ønsker å delta på auksjonen må akseptere auksjonsreglementet, og laste opp en aksept av dette, jf. auksjonsforskriften §§ 10 første ledd og 18 andre og tredje ledd. Med auksjonsreglementet sikter forskriften til auksjonsreglene som supplerer forskriften, jf. auksjonsforskriften § 18 første og andre ledd lest i sammenheng. Det er departementet som fastsetter de detaljerte reglene, og disse blir publisert på Fiskeridirektoratets nettsider i forkant av auksjonen, jf. auksjonsforskriften § 18 første ledd første og andre punktum.

Kravet har blant annet til formål å sikre at deltakerne er kjent med innholdet i auksjonsreglene. Når de som ønsker å delta på auksjonen på denne måten er nødt til å akseptere regelverket, innebærer det samtidig en form for avtalerettslig binding til reglene. Det fremgår ikke av forskriftsforarbeidene hva som er departementets tanke med reguleringsteknikken. Det er mulig det har sammenheng med at departementet ikke har sett behov for å vedta reglene i forskrifts form, men samtidig ønsket å forplikte auksjonsdeltakerne til auksjonsreglene. Nå er det heller ingenting i veien for å forplikte auksjonsdeltakerne til rene ordensregler med videre på denne måten, i den utstrekning reglene ikke er forskrift.

Reguleringsteknikken er likevel noe merkelig, også fordi departementet i auksjonsforskriften § 19 har kompetanse til å sanksjonere brudd på disse auksjonsreglene på samme måte som brudd på forskriftens egne regler. Departementet kan ikke gjennom avtale sanksjonere brudd på rene avtaleregler som brudd på forskriftsregler. Det forvaltningen heller ikke kan gjøre, er å omgå reglene for vedtakelse av forskrifter ved å forplikte auksjonsdeltakerne avtalerettslig til et regelverk som etter sitt innhold er av forskrifts karakter.(2) Se nærmere om forskriftsvurderingen i avhandlingens kapittel 5.4. Spørsmålet om auksjonsreglene rettslig sett er forskrift, er temaet for avhandlingens kapittel 5.

4.3.3 Kravet til registrering

4.3.3.1 Krav til hvem som kan registrere seg

Det første vilkåret under kravet om registrering handler om hvem som i det hele tatt kan registrere seg som deltaker på auksjonen. Deltakelse på auksjonen er etter forskriften forbeholdt fysiske personer og selskaper som hører hjemme i EØS, Storbritannia eller Sveits, jf. auksjonsforskriften § 10 andre ledd. Vilkåret må forstås i lys av EØS-avtalens regler, hvor reglene om de fire friheter blant annet forbyr enhver form for diskriminering på bakgrunn av statsborgerskap, bosted eller etableringsstat, jf. også tjenestedirektivet art. 15 som gir uttrykk for vilkår som er forbudt også etter traktatens regler om fri bevegelighet.(3) Se avhandlingens kapittel 2.2.2.

Selv om både fysiske og juridiske personer kan delta på auksjonen, er det bare juridiske personer som kan få akvakulturtillatelse, jf. auksjonsforskriften § 10 tredje ledd. Det siste innebærer en endring fra tidligere, hvor også fysiske personer kunne stå som innehavere av akvakulturtillatelser i akvakulturregistret. Departementets begrunnelse for å avskaffe den muligheten er blant annet sikkerhetsutfordringene det innebærer at fysiske personer står registrert i akvakulturregistret med personnummer eller D-nummer, og at det ikke var ønskelig å bruke ressurser på å sensurere informasjonen mot mulige dataangrep.

Departementet viste også at det fram til regelendringen ikke var en eneste fysisk person registrert som innehaver av tillatelser i registret, og at det eneste praktiske er at driften skjer gjennom en selskapsform. Av den grunn mente departementet at regelendringen ikke innebar noen ulempe for næringsaktørene.(4) Nærings- og fiskeridepartementet (2022) punkt 3.5, jf. punkt 4.5. Så fort det er krav om en bestemt juridisk form for å få tillatelse, er det noe forvaltningen etter EØS-retten må begrunne i tvingende allmenne hensyn. Kravet må også være egnet til å ivareta hensynene, nødvendig for å nå dem og forholdsmessig.(5) Se tjenestedirektivet art. 15 nr. 2 bokstav b og nr. 3. Dette gjelder riktignok bare under forutsetning av at de EØS-rettslige reglene får anvendelse på akvakulturvirksomheten.

4.3.3.2 Kravet til å sende inn registreringsskjema

Det andre vilkåret under kravet til registrering er at den fysiske personen eller selskapet fyller ut og sender inn registreringsskjemaet utarbeidet av Fiskeridirektoratet, publisert på deres nettsider, jf. auksjonsforskriften § 11 første ledd bokstav a.(6) Nærings- og fiskeridepartementet (2022) punkt 4.5. Registreringsskjemaet gir departementet en tidlig oversikt over auksjonsdeltakerne, og bidrar til myndighetenes kontroll med at det ikke kan registreres flere selskaper tilhørende samme konsern – regnskapsloven § 1-3 –, jf. auksjonsforskriften §11 andre ledd første punktum. Deltakerne har i den sammenheng også en plikt til å opplyse om tilknyttede selskaper – regnskapsloven § 1-4–, jf. auksjonsforskriften § 11 andre ledd andre punktum. Formålet med regelen og den tilhørende opplysningsplikten er å sikre at budgivningen skjer i reell konkurranse, og for å gi departementet oversikt over konkurransesituasjonen i forkant av auksjonen.(7) Nærings- og fiskeridepartementet (2022) punkt 4.5.

4.3.3.3 Kravene til finansiell situasjon

Det tredje vilkåret for å få godkjent registreringen er at søkerne tilfredsstiller forskriftens krav til finansiell situasjon, og at de avgir en egenerklæring om at de oppfyller kravene, jf. auksjonsforskriften §§ 11 første ledd bokstav b, jf. 12 første og andre ledd. Formålet er å sikre at auksjonens deltakere har finansiell kapasitet til å oppfylle eventuelle forpliktelser som oppstår i forbindelse med auksjonen, og for å holde aktører uten tilstrekkelig finansiell kapasitet utenfor.

Dette er krav som er viktige for å sikre en vellykket gjennomføring av auksjonen.(8) Eide, Parchomovsky og Stavang (2021) s. 509–510. Dersom auksjonsdeltakerne ikke er i stand til å gjøre opp for seg, kan det blant annet føre til at departementet må bruke tid og ressurser på å arrangere nye tildelinger, og det er uheldig. Det kan igjen undergrave deltakernes tillitt til auksjonssystemet som tildelingsmetode. Derfor stiller forskriften krav om at budgiverne er i stand til å oppfylle sine betalingsforpliktelser, ikke har åpnet gjeldsforhandlinger, ikke er insolvent eller underlagt begjæring om konkurs eller opphør, og ellers ikke har begjært frivillig opphør eller er gjenstand for konkursbehandling eller er konkurs, jf. auksjonsforskriften § 12 første ledd bokstav a til e. Budgiverne skal i registreringsskjemaet avgi en egenerklæring om at forholdene er i orden, jf. auksjonsforskriften § 12 andre ledd.

4.3.3.4 Kravet til bankgaranti

Det fjerde vilkåret er at deltakerne stiller bankgaranti som sikkerhet for eventuelle betalingsforpliktelser, jf. auksjonsforskriften §§ 11 første ledd bokstav c, jf. 13. Bankgarantien legger ingen begrensning på hvilket beløp budgiverne kan by under auksjonen – budene kan overstige garantiens størrelse –, og garantiens størrelse sier ingenting om hva departementet mener produksjonskapasiteten er verdt, jf. auksjonsforskriften § 13 første ledd andre punktum.

Bankgarantien skal blant annet, på samme måte som kravene til finansiell situasjon, bidra til at aktører uten finansiell kapasitet og useriøse aktører holdes utenfor auksjonen.(9) Nærings- og fiskeridepartementet (2022) punkt 4.5. Den skal også tjene som delvis sikkerhet for oppfyllelse av auksjonsdeltakernes forpliktelser. Auksjoner fra andre land og på andre områder har vist at auksjonsdeltakerne ikke alltid har til formål, har mulighet til, eller er villige til å gjøre opp for seg.(10) Landbruks- og matdepartementet (2010) s. 2 og Eide, Parchomovsky og Stavang (2021) s. 514. Kravet om bankgaranti er derfor viktig for å sikre en vellykket auksjonsgjennomføring.

Bankgarantien dekker normalt ikke budgivernes betalingsforpliktelser etter auksjonen, men garantiens betydning for auksjonsgjennomføringen er så viktig at departementet uansett har valgt å opprettholde kravet om garanti.(11) Nærings- og fiskeridepartementet (2022) punkt 4.5. Bakgrunnen for at departementet ikke har stilt større krav til garantiens størrelse, henger sammen med kostnadene garantien innebærer for auksjonens deltakere. Jo større garantien er, desto mer må budgiverne normalt betale til finansieringsinstitusjonene for garantierklæringen, og garantien er allerede en av de største utgiftene budgiverne har under forberedelsen til auksjonen.(12) Nærings- og fiskeridepartementet (2020) s. 24.

Det er valgfritt om budgiverne benytter seg av garantiskjemaet fastsatt av Fiskeridirektoratet, men garantierklæringen må inneholde den samme informasjonen som bankgarantiskjemaet, og ellers oppfylle forskriftens krav, jf. auksjonsforskriften § 13 tredje ledd. Kravene til garantien må av den grunn fastlegges gjennom en alminnelig tolking av forskriften og garantierklæringen i sammenheng, jf. også Rt. 2011 s. 1553 avsnitt 47.

Forskriften krever at garantien er «ugjenkallelig», men tidsbegrenset, jf. auksjonsforskriften § 13 første ledd første punktum og andre ledd andre punktum. Det innebærer at garantisten er nødt til å stå ved forpliktelsen den har påtatt seg i hele perioden fram til garantien utløper – til og med tre måneder etter auksjonens start. Departementet frigir ellers garantien når det ikke lenger er behov for å gjøre den gjeldende, jf. auksjonsforskriften § 13 andre ledd tredje punktum.

I tillegg krever auksjonsforskriften at garantien i sitt innhold er «ubetinget», jf. auksjonsforskriften § 13 første ledd første punktum. I rettspraksis er det pekt på at uttrykk som «uavhengig» etter omstendighetene kan tas til inntekt for at garantisten ikke kan gjøre gjeldende innsigelser fra det underliggende forholdet for å hindre utbetalingen, jf. Rt. 2012 s. 1267 avsnitt 48–59. Uttrykket «ubetinget» er bare en alternativ språklig term for å beskrive den samme realiteten.(13) Se også Rasmussen og Nyheim (2019) s. 59. Forskriftens ordlyd kan slik sett tas til inntekt for at garantisten ikke kan gjøre innsigelser fra det underliggende forholdet gjeldende overfor departementet– innsigelser budgiver selv kunne gjort gjeldende.

Dette er også skrevet i klartekst i garantierklæringen utarbeidet av Fiskeridirektoratet, hvor det er presisert at «[b]eløpet [skal] utbetales uten å ta hensyn til eventuelle innsigelser fra Søker. Banken/Finansieringsinstitusjonen vil utbetale beløpet til Departementet uten noen form for innsigelser eller undersøkelser».(14) Fiskeridirektoratet (2022). Forskriften og garantierklæringen lest i sammenheng gir grunnlag for å konstatere at garantien skal være uavhengig av det underliggende forholdet. Innsigelser til betalingsforpliktelsen må garantisten eventuelt fremsette ved etterfølgende søksmål med krav om tilbakebetaling, jf. Rt. 2012 s. 1267 avsnitt 36.

Endelig plikter garantisten, ifølge garantierklæringen, «å betale Departementet på første anmodning».(15)Fiskeridirektoratet (2022). Det innebærer at garantisten plikter å betale budgivers forpliktelser allerede ved påkrav fra departementet, og slik at det vanligvis ikke er nødvendig å påvise at budgiver har misligholdt egen betalingsplikt for å bringe garantien til forfall.

Tolkningen av auksjonsforskriften og garantierklæringen i sammenheng gir tilstrekkelig grunnlag for å konstatere at det er krav om at budgiverne stiller en såkalt påkravsgaranti, jf. auksjonsforskriften §§ 11 første ledd bokstav c, jf. 13. Vilkårene for at det skal foreligge en påkravsgaranti er etter rettspraksis at (1) garantien har en faktisk tilknytning til hovedfordringen, men ellers er uavhengig av det underliggende forholdet, og (2) at den forfaller allerede ved påkrav – det er vanligvis ikke nødvendig å påvise mislighold hos hoveddebitor, jf. avgjørelsen i Rt. 2012 s. 1267 avsnitt 36.(16) Se også Rasmussen og Nyheim (2019) s. 68–69. Begge disse vilkårene er oppfylt.

Etter forskriften er det i tillegg et krav om at garantien er gitt av en bank- eller finansieringsinstitusjon som hører hjemme i EØS-området, og at garantien er underskrevet av denne, jf. auksjonsforskriften § 13 første ledd første punktum. Dette kravet må forstås i lys av EØS-avtalen, hvor avtalens regler om fri bevegelighet oppstiller forbud mot å kreve at garantien er utarbeidet av tjenesteytere på medlemsstatens eget territorium, jf. tjenestedirektivet art. 14 nr. 7, som gir uttrykk for det som også følger av reglene under EØS-avtalens hoveddel.(17) Se ellers avhandlingens kapittel 2.2.2.

Endelig må garantien fra bank- eller finansieringsinstitusjonen være på NOK 2 millioner, og garantien må gi sikkerhet for ethvert krav budgiverne pådrar seg i forbindelse med auksjonen – en begrenset helgaranti/begrenset solidaritet(18) Hov og Høgberg (2017) s. 386., jf. auksjonsforskriften § 13 første ledd første punktum.

4.3.4 Konsekvensene av feil under prekvalifiseringen

Det er viktig at prekvalifiseringskravene er lett tilgjengelig for aktørene, slik at de forstår hva som kreves for å delta på auksjonen. Krav til dette følger også av EØS-rettslige regler, som krever at tildelingsprosessene og terskelkriteriene fremgår på en tilstrekkelig klar og enkel måte.(19) Se avhandlingens kapittel 2.2.2. Feil fra næringsaktørenes side under prekvalifiseringen kan føre til at deltakelse på auksjonen blir nektet.

Fiskeridirektoratet skal avvise registreringen dersom registreringsdokumentene er levert for sent eller inneholder vesentlige feil og mangler, jf. auksjonsforskriften § 11 fjerde ledd. Det samme gjelder dersom originalversjonen av bankgarantien ikke har kommet direktoratet i hende innen fristen som er fastsatt for dette, jf. auksjonsforskriften § 13 sjette ledd. Det er også en avvisningsgrunn hvis ikke aksept av auksjonsregelverket er opplastet innen fristen, jf. auksjonsforskriften § 18 tredje ledd. Ellers er eksempler på vesentlige feil og mangler blant annet at et av skjemaene mangler, eller at budgiver ikke tilfredsstiller kravene til finansiell situasjon.(20) Nærings- og fiskeridepartementet (2022) punkt 4.5.

Dersom det i stedet bare er mindre feil eller mangler med registreringsdokumentene, skal søkeren få en kort frist til å rette dem, jf. auksjonsforskriften § 11 femte ledd. Eksempler på slike mindre feil og mangler er blant annet at ett av skjemaene mangler en underskrift, eller at bankgarantien er på feil beløp.(21) Nærings- og fiskeridepartementet (2018) s. 11 og Nærings- og fiskeridepartementet (2020) s. 22.

Avvist registrering er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven, jf. forvaltningsloven §§ 2 første ledd bokstav b, jf. bokstav a, og kan påklages til Nærings- og fiskeridepartementet, jf. auksjonsforskriften § 11 sjette ledd og forvaltningsloven § 28 første ledd. Forvaltningslovens regler utfyller auksjonsforskriften, slik at klageadgangen ellers følger forvaltningslovens regler om klagefrist med videre, jf. forvaltningsloven §§ 28 til 36.