5.5 «En hel tillatelse» eller den enkelte rettighetshaveren «sin andel i en tillatelse»
573/2023

5.5 «En hel tillatelse» eller den enkelte rettighetshaveren «sin andel i en tillatelse»

Endelig er det et spørsmål om hvem som kan pantsette hva. Det følger av ordlyden i § 7-2 at det er gitt hjemmel for to former for pantsettelse av en utvinningstillatelse. For det første kan en rettighetshaver pantsette «en hel tillatelse», eller at den enkelte rettighetshaveren pantsetter sin «andel i en tillatelse».

Det første alternativet henspeiler med ordlyden «en hel tillatelse» til at tillatelsen i sin helhet kan pantsettes. I forarbeidene til petroleumsloven er det uttalt at for denne typen pant kan «rettighetshavergruppen (...) foreta en pantsettelse av hele tillatelsen.(1)Ot.prp. nr. 43 (1995-1996) s. 55. Dersom en rettighetshaver innehar en tillatelse alene, kan også denne pantsette hele tillatelsen». Når forarbeidene viser til «rettighetshavergruppen», må henvisningen leses i sammenheng med havbunnsmineralloven § 4-13 og til det som ellers er sagt i kapittel 3.1.4. Pantsetteren kan etter dette alternativet altså være hele rettighetshavergruppen som sådan, eller det kan være én rettighetshaver som innehar hele tillatelsen alene.

Fordi samarbeidsavtalen etter petroleumsloven i artikkel 7.1 fastsetter at partene prinsipalt hefter proratarisk for de forpliktelsene som oppstår på grunn av interessentskapets virksomhet, vil det mest praktiske være at pantsetter etter dette alternativet er innehaver av tillatelsen alene. Samtidig er det som nevnt et konsesjonsvilkår at partene inngår samarbeid, slik at pantsettelse av en hel tillatelse likevel ikke er særlig hensiktsmessig. Dette kan som nevnt endre seg etter havbunnsmineralloven, fordi det foreløpig er usikkert hvilken samarbeidsform departementet vil beslutte.

Det andre alternativet er at «den enkelte rettighetshaveren pantsetter sin andel i en tillatelse». Ordlyden må også leses på bakgrunn av § 4-13, og kan naturlig forstås slik at den enkelte rettighetshaver i rettighetshavergruppen kan pantsette sin forholdsmessige andel av en utvinningstillatelse. Panthaveren er med andre ord ikke den samme i § 7-3 første og fjerde ledd. Fjerde ledd forutsetter som gjennomgått at utvinningstillatelsen er tildelt flere rettighetshavere i en gruppe, hvor panthaver dermed etablerer en sikkerhet i de respektive rettighetene pantsetter har etter dette. For andelspant reguleres panteobjektet derfor av den underliggende samarbeidsavtalen, jf. § 4-13, og det er av den grunn en formell sammenheng mellom tillatelsen (panteobjektet) og den avtalen som ligger til grunn i rettighetshavergruppen. Ved andelspant er utgangspunktet det samme som for gruppepant, men altså slik at panthavers rettigheter begrenses til den ideelle andel pantsetter har i rettighetshavergruppens samlede formuesmasse.