1.5 Videre fremstilling
573/2023

1.5 Videre fremstilling

Denne avhandlingen er delt inn i fire deler. I del I, har jeg i kapittel 1 gjort rede for avhandlingens problemstilling, temaets aktualitet og avgrensninger, før jeg i kapittel 2 vil gjøre rede for noen panterettslige utgangspunkter, avhandlingens rettskilder og den metodiske tilnærmingen som anlegges for å svare på problemstillingen.

Hoveddelen har jeg videre delt inn i tre deler, hvor del II består av kapittel 3 og 4. I kapittel 3 vil jeg presentere hovedtrekkene i konsesjonssystemet i den utstrekning det er nødvendig for forståelsen av hovedproblemstillingen. Som hovedproblemstillingen antyder, er siktemålet å analysere innholdet i og omfanget av panteretten etter havbunnsmineralloven. Fordi sikringsobjektet nettopp er utvinningstillatelsen jf. § 7-2, får konsesjonsformen betydning for hjemmelsgrunnlaget i § 7-3. Dette må det derfor redegjøres for før hovedproblemstillingen kan behandles i det videre. Jeg vil vende tilbake til dette kapittelet under behandlingen i kapittel 5.

I kapittel 4 vil jeg så ta for meg den historiske utviklingen av pantereguleringen i petroleumsloven og havbunnsmineralloven. En slik sammenstilling har etter min kunnskap ikke tidligere vært gitt. Gjennomgangen er derfor ikke bare interessant i seg selv, men også nødvendig for en dypere forståelse av innholdet i havbunnsmineralloven kapittel 7. Gjennomgangen viser at fremveksten av pantereguleringen gjennom tiden har vært gjennomtenkt, og forsøkt tilpasset panterettsinstituttet som helhet og de panterettslige ideologiene som ligger til grunn i norsk rett.

Avhandlingens del III består av kapittel 5 og 6, som utgjør avhandlingens rettsdogmatiske tyngdepunkt. I kapittel 5 vil jeg foreta en nærmere analyse av innholdet i § 7-2, og utvinningstillatelsen som sikringsobjekt. I kapittel 6 vil jeg så problematisere omfanget av panteretten gjennom en analyse av havbunnsmineralloven § 7-3. Jeg vil først analysere omfanget av panteretten i en utvinningstillatelse der rettighetshaver er én enkelt deltaker. Dernest vil jeg ta for meg omfanget av panteretten der det er flere deltakere i en rettighetshavergruppe.

Endelig består avhandlingens siste hoveddel IV av et avsluttende kapittel 7. I dette kapittelet vil jeg foreta en sammenfatning av funn de lege lata, før jeg med bakgrunn i det forutgående vil diskutere utvalgte problemstillinger.