5.1 Problem og oversikt
525/2019

5.1 Problem og oversikt

NP er som nevnt et fremforhandlet vilkårsett hvor alle interesserte parter deltar i forhandlingene. Dette sikrer at kontrakten i sin helhet er balansert og ikke ensidig preget av assurandørenes interesser. En slik fremgangsmåte benyttes for øvrig for de nye franske kaskovilkårene, men de engelske vilkårene er utformet ensidig av assurandørene. Rederisiden har derfor ingen tilsvarende innflytelse over produktet.

Den totale balansen i kontrakten kan vanskelig dokumenteres. Forhandlingsaspektet og den treårige revisjonssyklusen sikrer imidlertid at man får en kontinuerlig interesseavveining mellom partene. Et sentralt element i en slik interesseavveining er spørsmålet om hva slags type risiko som er egnet til utjevning over samtlige rederier gjennom et felleskap og hva slags risiko det er mer nærliggende at det enkelte rederi bærer selv. Denne risikofordelingen har også et dynamisk perspektiv ved at behovet for forsikring endrer seg over tid og det er viktig at vilkårene følger rederienes behov i den utstrekning risikoen er forsikringsbar.

En slik interesseavveining og dynamikk kan illustreres gjennom 3 problemstillinger: Krav til skyld for å reagere på pliktbrudd, dekning av konstruksjons- og materialfeil og dekning for inngrep av statsmakt.