4.1 Begrep og oversikt
525/2019

4.1 Begrep og oversikt

Begrepene rimelig og rettferdig brukes ofte synonymt. Rettferdighet deles gjerne mellom likevekts- eller utvekslingsrettferdighet og fordelingsrettferdighet. Det mest sentrale her er likevekts- eller utvekslingsrettferdighet, som i vår sammenheng betyr at det skal være balanse mellom partenes ytelser. Rederiet betaler en premie for å finansiere en viss risiko. Kostnaden ved en risiko beregnes ut fra sannsynligheten for at det oppstår en skade og omfanget av skaden om den oppstår. Sannsynlighet defineres gjennom en sannsynlighetsfordeling til mellom 0 % sannsynlighet for at risikoen inntreffer (ingen sannsynlighet) og 100 % sannsynlighet for at den gjør det (helt sikkert). Graden av sannsynlighet beregnes normalt på grunnlag av tidligere statistikk over forskjellige typer av skader/skadeårsaker og kriterier ved det aktuelle skipet. Basert på slike statistikker beregnes forventet risiko som grunnlag for premien. I tillegg kommer sikkerhetsavsetninger for å fange inn variasjoner i risikobildet og et beløp for å dekke selskapets administrasjonskostnader.

Det forventede skadebeløpet gjelder risikoen i fremtiden, men denne forventningsverdien er basert på statistikker over frekvens og omfang knyttet til skadeårsaker. Årsakssammenheng mellom risiko og skade er derfor en sentral forutsetning for premieberegningen. I forsikringskontrakten reflekteres dette ved at selskapets ansvar beskrives som dekning for eller unntak for skader som følge av visse typer risiko. En hovedsondring kan her gjøres mellom objektive risiki – dvs. risiki som ikke er underlagt rederiets kontroll, og subjektive risiki, som da gjelder handlinger eller unnlatelser fra rederiet. Den første gruppen kalles i nordisk sjøforsikring for forsikringens dekningsfelt, mens den andre gruppen kalles opplysnings- og omsorgsplikter.

Med utgangspunkt i likevektsrettferdighet bør selskapets ansvar i størst mulig utstrekning samsvare med skader og tap som følge av den risiko som er inkludert i selskapets premie.(1)Se bl.a. Motiver 1996 s. 53.http://www.nordicplan.org/Archive/The-Norwegian-Plan-20021/ Motsetningen blir løsninger som gir mer tilfeldige resultater i forhold til premieberegningen, og som ofte, men ikke alltid kan begrunnes med rettstekniske hensyn.

I det følgende drøftes denne problematikken i forhold til forsikringens dekningsfelt og opplysnings- og omsorgspliktene i de norske, engelske og til en viss grad de franske forsikringsvilkårene.